Przepis na idealne, francuskie naleśniki!

Dzisiaj przepis na idealne francuskie naleśniki !

No to, zaczynajmy :

1 szklanka mąki pszennej
2/3 szklanki zimnego mleka
2/3 szklanki zimnej wody
3 duże jajka
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki stopionego masła + masło do smarowania patelni

Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i zmiksować na gładką masę (lub wymieszać trzepaczką). Wstawić do lodówki na minimum 30 minut (dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze).

Rozgrzać dobrą, nieprzywierającą patelnię. Natłuścić masłem. Wlewać na patelnię nieduże porcje ciasta i smażyć naleśniki, z obu stron, do lekkiego zrumienienia.

Wystudzone naleśniki ułożyć jeden na drugim, przykryć.
Dodatkowo:

150 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
150 g serka mascarpone, schłodzonego
1 łyżka cukru pudru
pół szklanki lemon curdu
Serek mascarpone i śmietanę kremówkę umieścić w mikserze, ubić do otrzymania gęstej masy, pod koniec ubijania dodając cukier puder.

Lekko przestudzony naleśnik posmarować kremem śmietankowym, następnie lemon curdem. Zawinąć lub złożyć.

 

Courage!

Zostaw odpowiedź